PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Lasagne

www.veza.ba

Iako se nekako uvriježilo mišljenje da su lasagne brza hrana, za pripremu treba ponešto vještine, a i vremena.

Za mljeveno meso bolonjez

    1/2 kg miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina, ili puretina i svinjetina)
    2 glavice luka
    3 žlice maslinovo ulje
    list lovora
    2 grančice bosiljka
    2 češnja češnjaka
    1 žličica crvene paprike
    sol i papar po ukusu
    200 ml pirea od rajčice
    malo vode za podlijevanje

Zagrijati ulje na srednje jakoj vatri pa dodati na kockice narezani luk. Kad se luk zastakli, dodati sitno nasjeckani češnjak. Dodati mljeveno meso pa pirjati sve dok meso ne postane smeđe. Posoliti, popariti, dodati crvenu papriku, bosiljak i lovor. Sve dobro izmiješati pa dodati rajčicu, smanjiti vatru na najslabiju, poklopiti i kuhati na tihoj vatri otprilike sat vremena. Povremeno promiješati i ako je potrebno dodati malo vode.
Za bešamel

    50 g maslaca
    55 g brašna
    1 l mlijeka
    60 g parmezana
    sol
    muškatni oraščić

Rastopiti maslac u loncu na slaboj vatri. Kad se maslac rastopi, maknuti lonac s vatre i po malo dodavati brašno. Stalno miješati maslac kad se dodaje brašno kako se ne bi napravile grudice.
Kad se doda svo brašno, malo po malo dodavati mlijeko, i opet svo vrijeme miješati da se ne naprave grudice.
Vratiti lonac na slabu vatru i miješati drvenom kuhačom sve dok smjesa ne zavije i ne postane gušća. Kad se dovoljno ugusti, ugasiti vatru i dodati malo soli, parmezana i malo sveže naribanog muškatnog oraščića.
Priprema lasagna

maslac za namastiti pleh
180 g sveže naribanog sira ribanca

Zagrijati vodu do vrenja pa dodati žlicu soli i maslinovog ulja. Pripremiti dodatnu zdjelu s hladnom vodom. Kuhati tijesto za lazanje prema uputstvu proizvođača, ali paziti da tijesto bude "al dente", odnosno da se ne prekuha.
Izvaditi tijesto iz vode i kratko iz uroniti u hladnu vodu kako bi se prekinuo proces kuhanja. Kuhano tijesto poslagati na čistu kuhinjsku krpu kako bi se ocijedio višak tekućine. Pećnicu zagrijati na 175 C
Pleh namastiti maslacem, pa dno premazati tankim slojem bešamela i pokriti tijestom, premazati trećinom bolonjez umaka, preko toga potkriti trećinom bešamela. Postupak ponoviti još dva puta, a na završni sloj bešamela pokriti parmezanom.
Peći 20-30 minuta. Lasagne su gotove kad se sir zapeče i postane blago smeđe boje.
Izvaditi iz pećnice, ostaviti desetak minuta da se ohladi pa poslužiti.

face