PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Tijesto za pizzu

www.veza.ba

Namirnice za pripremu svakog jela moraju uvijek (pa tako i za pizzu) biti svježe.
Kod ovog tijesta potrebno je voditi računa da:

Koristi se obična pitka voda (bez mjehurića) i s ne previše kalcija. Kod nas je skoro svuda voda puna kalcija (kamenac koji se radi na slavinama) pa je najbolje vodu prokuhati prije upotrebe. Svježem kvascu ne smije isteći rok upotrebe, a ako se koristiti suhi kvasac mora biti otopljen u vodi u 38°C. Koristiti morsku sol kako bi se tijesto bolje diglo. Meko brašni koje je dostupno u svim dućanima upit će 50% vode na svoju težinu, točnije za kilogram brašna potrebno je pola litre vode.  Sastojci koji idu na samo tijesto potpuno su prepušteni vašoj kreaciji. Jedino što treba napomenuti je da mozzarellu ne treba previše usitnjavati, jer će izgubiti svoja svojstva

Sastojci:

    0,5 l vode
    1 kg brašna
    10 g svježeg kvasca (ili 5 g suhog)
    25 g morske soli

Od ove količine brašna dobit ćete oko 1,5 kg tijesta što će biti dovoljno za 2 velike okrugle pizze.
Priprema

Otkrivamo vam malu tajnu savršenog tijesta za pizzu: odvojite u dvije jednako velike posude brašno na dva dijela. Dodajte potrebnu količinu vode (50% od težine brašna) u obje posude pa na kraju jednoj posudi dodajte kvasac, a drugoj posudi sol. Mijesite jedno pa drugo tijesto dok se svi sastojci ne povežu u kompaktnu cjelinu pa i spojite i nastavite mijesiti sve dok ne bude potpuno glatko i baršunasto.

Ako imate stroj za miješanje tijesta, dodajte brašno, vodu (smanjite količinu za 2 dcl i u toj količini otopite sol) i kvasac. Malo promiješajte i tek onda dodajte preostalu vodu u kojoj je otopljena sol. Svakako treba izbjeći zajedno dodavati sol i kvasac, jer će sol spriječiti kvasac da obavi svoju funkciju. Znat ćete da je tijesto gotovo kad stranice miksera budu potpuno čiste.

Ovako pripremljeno tijesto ostaviti na sobnoj temperaturi (23°C) dva do tri sata.

Pečenje
Ako ste napravili (ili kupili u pekari gotovo) tijesto, sad još preostaje odabrati omiljenu varijantu i ispeći ju. Kod pečenja je važno pećnicu zagrijati na maksimalnu temperaturu tj. na 250°C. Da vam tijesto u sredini ne bi bilo gnjecavo, opet mali trik: 8-10 minuta pecite prvo tijesto samo premazano umakom od rajčice, ili premazano samo maslinovim uljem, izvadite iz pečnice, dodajte ostale sastojke pa dopecite još otprilike 5 minuta.

face