www.veza.ba

Marmelada se može napraviti od limuna, limete, grejpa, mandarina, slatkih naranča, bergamota i drugih citrusa ili bilo koje kombinacije navedenih ali marmelada od seviljskih naranči je daleko najbolja i najpoznatija. Ovo je odličan, brz i lak recept za ovu klasičnu marmeladu.

www.veza.ba

Dunja je fantastičan izvor minerala poput bakra (14% od RDA), željeza, kalija, magnezija, kao i kompleksa B vitamina poput tiamina, riboflavina, piridoksina (vitamin B-6), koji su prijeko potrebni za zdravo tijelo i um.

www.veza.ba

Ukuhavanje rajčice više nije samo puko spremanje hrane za zimu i gastronomski užitak, nego i priprema moćnog i ljekovitog izvora likopena – antioksidanta koji štiti DNK i stanice, a preporuča se kao preventiva za krvožilne bolesti i rak. Likopen rajčici daje crvenu boju, u njoj je u većoj koncentraciji nego u ijednom drugom voću ili povrću.

www.veza.ba

Početkom jeseni, kada više nema toliko sunca, u vrtu obično ostane mnoštvo sitnijih, zelenih rajčica koje su vrlo ukusne da ih spremite za zimnicu. Rajčice, kao i ostalo povrće za kiseljenje, moraju biti zdrave i neoštećene. Prije pripreme povrće treba  očistiti, oprati i osušiti. Staklenke za povrće također treba dobro oprati u vreloj vodi i osušiti.

www.veza.ba

Zdrave čvrste male glavice luka očistiti. Skinuti lupinu. Složiti u staklenke i dodati papar. Vinski ocat prokuhati, ohladiti i s njim preliti lučice. Staklenke zatvoriti celofanom.

www.veza.ba

Korica od voća prilikom sušenja zadržava mirise, vitamine, kiseline te hranjive tvari u prirodnom obliku te ju je u zimsko vrijeme najbolje koristiti kao zdravi dodatak svim vrstama čajeva. Vrlo je važno da prije sušenja plodove dobro operete te dobro oguljenu koru što sitnije narežete.

www.veza.ba

Šipak očistiti tako da mu nožićem odstranite dlakavu čašicu i peteljku, te prerežete na pola.
Držati ga na toplom mjestu u poklopljenoj osudi 3 dana. Često promiješati.
Propasirati ga i odvagati 1 kg mase. Dodati šećer i ukuhavati.
Pred kraj kuhanja dodati naribanu koricu limuna.
Toplo sipati u staklenke i zatvoriti.

face