PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Makedonski ajvar

www.veza.ba

S obzirom da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, mi smo recept potražili kod Makedonke Milice u čijem se domu ajvar tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima. "Recept za ajvar prenosi se iz generacije u generaciju"

Sastojci za ajvar:
- 10 kg crvene paprike
- 3 velika plava patlidžana
- 5 dcl ulja
- sol po želji
- 1 velika žlica šećera

Postupak:
1. Papriku ispecite u pećnici, te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, te ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (najmanje su 3 sata potrebna za cijeđenje)

2. Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cijede.

3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

4. Tijekom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje postepeno dolijevajte po 1 dcl svakih 20 minuta, miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Način na koji je najlakše provjeriti da li je ajvar gotov je prijelaz drvenom žlicom po dnu lonca nakon čega se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca.

Sol i šećer dodajte pri samom kraju, tj. zadnjih 20 minuta kuhanja.

5. U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva i u njih pospremajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te pospremite u kutiju i prekrijte sa stolnjakom i dekom.
Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom pospremite na hladno i mračno mjesto.

face