PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Šokantno: Osvježivači zraka opasniji nego što ste mogli naslutiti!

Prije nego pošpricate prostor nekim od osvježivača vazduha, stavite u utičnicu osvježivač na bazi ulja ili zapalite mirišljavu svijeću, potrebno je da dva puta razmislite.

Mi smo bili totalno šokirani kada smo saznali kakve štetne posljedice ovi proizvodi mogu izazvati. Taj “Ljetnji povjetarac”, “Mirisna kiša”, “Svježi jutarnji vazduh”, ili “Eksplozija voća” (navodni mirisi osvježivača prostora) mogu imati katastrofalne posljedice po vas i vašu porodicu,

uključujući djecu i fetuse. Savjet za odbranu prirodnih resursa (NRDC), međunarodna organizacija za zaštitu okoliša, proveo je studiju pod nazivom “Čišćenje vazduha: Skrivene opasnosti od osvježivača vazduha” u kojoj se došlo do zaključka da 86% testiranih osvježivača sadrže opasne ftalate.

Ftalati se koriste kao omekšivači za plastiku, agensi protiv pjenjenja u aerosolima, a mogu se naći u plastičnim igračkama, automobilima, bojama, pesticidima te u kozmetičkim proizvodima i parfemima. Prema istraživanju koje je obavio NRDC: “Većina ftalata ometa proizvodnju muškog hormona testosterona te se povezuju sa reproduktivnim anomalijama”.
Brojne studije na životinjama pokazale su da izloženost ftalatima smanjuje testosteron, uzrokuje malformacije genitalija i smanjuje proizvodnju sperme. Ljudske studije vezuju ftalate za hormonske promjene, slab kvalitet sperme i promjene u formiranju genitalija. Pet vrsta ftalata, od kojih se jedan nalazi u osvježivačima vazduha, uzorkuju defekte kod novorođenčadi te nanose štetu reproduktivnom sistemu. Pored toga, NRDC navodi da se ftalati iz osvježivača vazduha povezuju sa simptomima alergija i astmom.

Količine ftalata koje je NRDC pronašao u nekim od najčešćih osvježivača vazduha:

Glade mirisna ulja (utičnica) – 4.5 ppm (milioniti dio cjeline) DBP-a
Glade Air sprej – 1.5 ppm DEP-a
Air Wick mirisna ulja - 0.75 ppm DBP-a; 6.3 ppm DEP-a; 1.6 ppm DIBP-a; 2.1 ppm DIHP-a,

pri čemu su:
DBP – di-butil ftalat (povezuje se sa promjenama u nivou hormona, lošem kvalitetu sperme i promjenama u genitalnom razvoju)

DEP – di-etil ftalat (povezuje se sa promjenama u nivou hormona, lošem kvalitetu sperme i promjenama u genitalnom razvoju. Još se naziva i “reproduktivni toksin”)
DIBP – di-izibutil ftalat (ima slične efekte kao DBP. Povezan je sa smanjenjem testisa i niskim nivoom tostesterona kod životinja i promjenama u genitalnom razvoju kod ljudi)
DIHP – di-izoheksil ftalat (toksin koji utiče na reproduktivni sistem muškaraca te se povezuje sa defektima prilikom rođenja i razvoja).

face