PRATITE SNIŽENJA BESPLATNO

Cimet: 6 moćnih blagodati začina života

Domod otvorenje radnje u BBI

Jedan od najstarijih začina na svijetu lako je dostupan i najčešće ga vežemo uz djetinjstvo i bakine pite od jabuka kao i miris blagdana. No ljekovita svojstva cimeta kao izvrsnog u liječenju infekcija, bolesti srca, probavnog trakta i dijabetesa opravdavaju njegovu vrijednost koja je nekada bila skuplja i od zlata

"Miris cimeta ili okus cimeta u ustima stimulira aktivnost mozga te pomaže boljoj koncentraciji"

Za bolji rad mozga
Nedavno provedeno istraživanje potvrdilo je kako miris cimeta ili okus cimeta u ustima stimulira aktivnost mozga te pomaže boljoj koncentraciji, vizualnom pamćenju, vizualnoj memoriji i brzini reagiranja.

Dovoljno je da radni kutak osvježite mirisom eteričnog ulja cimeta ili dok radite ispijate čaj koji ste začinili svježe izribanim stapićem cimeta.

Za probavni sustav
Cimet je odličan izvor elementa u tragovima mangana te vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, željeza i kalcija. Spoj kalcija i vlakana povoljno djeluje na probavu jer njihova kombinacija se veže za žučne soli i pomaže njihovo izlučivanje iz tijela. Na taj način štite od karcinoma debelog crijeva i održavaju adekvatnu razinu kolesterola.

Pola žlice cimetovog praha s dvije žlice meda smjesa je koju valja konzumirati prije jela jer smanjuje kiselost i pomaže u probavljanju masnih jela.

Za jačanje kose
Antioksidansi koji čine najveći postotak aktivnih sastojaka cimeta odličnima su se pokazali u regeneriranju vlasi i hranjenju vlasišta. Stoga se njegova primjena preporuča kod intezivnog gubitka kose i za jačanje vlasi.
U vruće maslinovo ulje potrebno je umiješati jednu veliku žlicu meda i jednu mali žlicu cimeta. Sačekati da se smjesa ohladi i utrljati ju u korijen kose te ostaviti da djeluje desetak minuta, isprati. Postupak ponoviti dva puta tjedno.

Za uklanjanje neugodnog zadaha
Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima cimet je odličan kod infekcija usne šupljine koje su čest razlog neugodnog zadaha.
Pripremite jedan decilitar tople vode i umiješajte po jednu žličicu meda i cimeta. Kako bi se oslobodili neugodnog zadaha svako jutro ispirite grlo nekoliko minuta pripremljenom smjesom.

Za mršavljenje
Svakodnevno konzumiranje cimeta sprječava nakupljanje masnoća u tijelu, osim toga antioksidansi iz cimeta stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju potrebu za ugljikohidratima.
Pola sata prije doručka na prazan želudac i navečer prije spavanja ppreporuča se popiti smjesu od dvije žlice meda i jedne čajne žlice cimetovog praha prokuhanog u jednoj šalici vode.

Za liječenje infekcija
Cimet ima nevjerojatan učinak na gljivične infekcije, koje se u većini slučajeva otporne na lijekove. Sadrži dvije aktivne tvari, eugenol i cinamaldehid koje imaju snažan antigljivični učinak, tako se pokazao djelotvornim protiv bakterije Escherichije Coli.

Četiri šalice vode stavite u posudu da prokuhaju dodajte osam štapića cimeta i lkuhajte desetak minuta. Sklonite s vatre i pustite da cimet odstoji sat vremena, izvadite štapiće i povremeno tijekom dana ppopijtenekoliko gutljaja napitka.

face